Грешки в превода на мисълта...

Всички сме чували колко важно е разбирателството. Много пъти са ни учили да бъдем "разбрани", да мислим и за гледната точка на другия и т.н. Днес ще се опитам да разгледам някои грешки и особености в общуването, които ни пречат да стигнем до същността на самия процес на комуникация. Може да се каже, че съм минал през всички тях опитно и вярвам, че съм се поучил от грешките си:

- Смятаме, че настроението поражда потребности. И когато искаме да постигнем определен резултат, ние се стремим да моделираме настроението на другия.За съжаление, не е точно така. Настроението обуславя приоритет, но само на вече съществуващи потребности. То не ги създава. В личните и професионални взаимоотношения можем да влияем на другите само ако имаме вече изградена обща потребност.

- Обичаме да говорим за себе си и собствените ни проблеми. Но това действително не вълнува другите. Позволявам си да го правя само с най-близки хора, но имайте предвид, че дори и те често не ви слушат и не запомнят какво им казвате. Нормално. Имат свои грижи и обикновено чакат да чуят за обща неприятност, за да могат да обсъдят в действителност не вас, а себе си. Сигурно сте забелязали, че над 90% от отговорите на ваши проблеми са клишета - успокояващи или съчувствени фрази, в които няма и грам лична позиция, защото са казани от друг. Тук правилото "Да отговориш с клише, означава да избегнеш въпроса" - важи с пълна сила. Много често хората, които използват доста цитати, са роби на чужд разум и трудно формират собствена позиция. Те са нещо като критиците - всички ги мислят за много умни, но опре ли се до практика, не успяват да вземат решение. При всички случаи си струва да положите усилия, за да изградите точна представа за хората около вас.С малко упражнения се овладява и умението да слушаш и да се концентрираш върху думите и жестовете на събеседника. В резултат на това имам неприятната способност да запомням почти всичко, което ми е казано от важните за мен хора. Но по-важна за темата е ситуацията, при която някой проявява жив интерес към проблемите ви, без да се познавате добре. В този случай има няколко варианта:
1. този човек ви харесва и не търси решение на проблемите ви, а обща тема, за да започне разговор. Обикновено търси сходна ситуация, за да изкаже позиция;
2. спечелили сте вниманието му като цел и иска да ви използва - обикновено прибягва до клишета и нови въпроси като отговор. За него просто е важно да спечели симпатията ви;
3. интересува се от слабите ви места и иска да научи повече за тях. Използва почти изцяло уточняващи въпроси, като често споделя, че и на него му се е случвало нещо подобно. Щом научи нещата, които го интересуват, той завършва с клише и интересът му към темата бързо изчезва.
Имайте едно наум за това и ще се убедите колко прозрачна може да бъде комуникацията понякога. Тестът "Малък личен проблем" е един от най-добрите начини да изпробвате позицията си сред познатите.

- Непрестанно ни учат, че трябва да гледаме събеседниците си в очите, за да ги разберем правилно. Аз не искам да отричам твърдението, но ще отбележа, че това ни помага най-вече при хора, които вече познаваме добре. Причината е, че всеки човек има своя изразителност на очите и ние научаваме езика на тази изразителност по асоциация с другите жестове на тялото, които човекът едновременно използва. Движенията, мимиките и гласът ни дават първоначалната информация, а очите са матрица, върху която те се отпечатват. Затова картоиграчите наблюдават първо жестовете, емоциите и дишането на опонентите и след това ги сравняват с очите. Тялото винаги издава мислите. Докато очите ни дават базови характеристики за човека - лесно е да научиш по състоянието и движението им дали той се чувства комфортно, дали си измисля, както и не е нужно да си Нострадамус, за да разбереш, че гаджето ти е спокойно, възбудено, отегчено и т.н.

- В общуването много често се задълбочаваме в техники, правила и етикет. Това важи изцяло и за сексуалното общуване. Имаме изградени шаблони и търсим да се обогатим с нови шаблони. Би било чудесно, ако повече хора разберат, че насладата от общуването не е толкова във възможностите, нито дори в използваната техника, а в способността всеки път да откриваме нещо ново чрез чувствата и фантазията си.

Засега толкова. Трябва да приключвам и се надявам тези неща да са ви от полза някой път. Когато намеря време, ще напиша още нещо...


Не пропускай да споделиш мнението си !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.