“ГЕОМЕТРИЯ НА ГОЛОТАТА”




ПАВЕЛ БРУНЦЛИК “ГЕОМЕТРИЯ НА ГОЛОТАТА”

Авторска изложба на известният чешки фотограф Павел Брунцлик - oткриване на 8.11., 18.00 часа ЧЦ София. Чернобелите фотографии, стилизирани като композиции от голи тела, авторът създава с помощта на знаменити солисти от балета на Народния театър. Голямата серия от фотоси е посветена на естетиката на човешкото тяло. Строгостта и чистотата на формите контрастират на грациозността и изразителността на танцовите пози.





Павел Брунцлик (р. 1950) завършва Физико-математическия факултет на Карловия университет в Прага, следва режисура и сценография в катедрата “Документално творчество” към Филмовия факултет на пражката Академия за изящни изкуства, като една година се обучава и в катедра “Фотография”. След дипломирането си е сътрудник към Чехословашката телевизия, а от 1981 г. работи като самостоятелен фотограф. Във фотографиите си залага най-вече на акта и пейзажа. Има редица изложби както в Чехия, така и в чужбина, а също и участия в колективни изложби. Печели награди във фотоконкурсите “CZECH PRESS PHOTO“ (1998 г.) и “FUJIFILM EURO PRESS PHOTO AWARD” (2004г.).


Реших да отделя половин час и да разгледам изложбата. След това, което знаех, очакванията ми бяха високи и честно казано - неопределени. Като да гледаш часовника си и да му се радваш, че се движи. А защо ?!...
Влязох в Чешкия център и заварих приятна обстановка и тишина. В ранния следобед нямаше други посетители. Благоприятното стечение на обстоятелствата роди несполучливото предположение, че ще мога да разгледам по-бързо и да си тръгна. Само няколко крачки ми трябваха, за да забравя всички подробности около времето.
Изложбата не беше голяма - две малки зали с приблизително 30 фотографии. Не съм ги броил, не съм се и замислял да го правя. Интересувах се единствено от изображенията пред мен, техния контур, насоченост на енергията, живот. Тези снимки наистина бяха живи и освобождаваха енергия. Топла и хармонична. Докосването изглеждаше безплътно и волево, създадено от магнетичния стремеж на духа да се издигне. Красота, изящество, лекота. Тиха и поглъщаща интимност на плътта. Усещането за баланс би накарало и везна да свие раменете си притеснено, и да си тръгне. А фотографиите завладяват сетивата ти с вълни от еротика. Еротика, от която не можеш и не искаш да избягаш...





Не пропускай да споделиш мнението си !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.