10 препоръки за изграждане на силен Twitter профил




С тази публикация искам да дам няколко практически съвета при създаването и развиването на Twitter профил. Всички те са резултат от наблюденията ми и смятам, че са от голямо значение, за да не похабите много усилия без резултат.

  1. Използвайте истинското си име!
  2. Това е важно за обединяването на интернет адресите ви. В случай че се занимавате с бранд - използвате неговото име. Тук възниква един проблем - често се случва името ви вече да е заето(особено ако е по-често срещано). В такъв случай се опитайте да е максимално близко или да го замените със звукоподражателни символи, които да станат ваша индивидуалност. Имайте предвид, че почти винаги Twitter профила ви е най-високо индексираният ви профил от търсачките. Затова добре обмислете името си и не правете ненужни опити за креативност.
  3. Гледайте името ви да е максимално кратко. Наистина може би е хубаво да напомняте с всяко свое съобщение откъде сте или какво работите, но това дразни останалите и заема ценни знаци при отговори и RT-та. Спестете си всичко ненужно и намерете по-добри начини да подчертаете позицията си.
  4. Използвайте реална снимка или лого. Помага много за лесната ви идентификация. Не слагайте природни стихии, дървета, домашни любимци, анимации. Те не само не носят стойност, но и объркват. А когато си в мрежа, където най-важното е следването на коментарите ти, от първостепенно значение е да бъдеш лесно забележим. По тази причина е дразнеща и честата смяна на картинката. Това обърква и особено хора с много следени в списъка може въобще да не ви обърнат внимание при ново визуално "аз". Ще ви кажа как действам - следя повечето от важните за мен хора през RSS емисия на профилите им и си набавям съдържание. Останалото го преглеждам бегло при огромното число от съобщения и то най-вече по предишни впечатления. Когато видя снимка на някой, който преди ме е впечатлил - прочитам. Останалите просто ги прескачам. Ясно е, че дори веднъж да сте спечелили вниманието ми, при честа смяна на външния си вид въобще няма да обръщам внимание на 90% от съобщенията ви. Идеалният вариант за добра идентификация е наложеното ви лого или снимка, която използвате на профилите си и в други социални мрежи - FB, Google, LinkedIn, блог и т.н. Аз използвам око, но то е по-особено и свързано с блога ми.
  5. Мислете за SEO значимостта на биографията. Когато се описвате накратко, включете най-ключовите думи за себе си. Но без да прекалявате с изброяването - просто се прицелете в най-важните ниши. От значение е и да не затъвате изцяло в професионално или изцяло в лично описание. Силата на социалните профили е в баланса между професионално поведение и чисто човешки влечения.
  6. Включете URL. Това може би е повече от ясно и едва ли някой ще пропусне възможността да го направи.
  7. Обмислете добрия вид на бекграунда. Индивидуализираният е най-добрият вариант, но там трябва да се предвидят доста неща. Най-големият проблем е с различната разделителна способност на мониторите и техните размери - често се оказва, че елементите се появяват на не съвсем желаните места и се изрязват. Признавам, че добър пример за такъв профил бекграунд е този на Васи, макар и при нея да го има проблемът при по-малките монитори. За себе си съм избрал просто съчетание на важната ми синя цветова гама, без допълнителни елементи засега. Скоро ще го променя. Добро решение е добавянето на едно единствено лого в горния ляв ъгъл например. То няма къде чак толкова да се размести и изглежда добре на прост цветови фон.
  8. Не си защитавайте ъпдейтите от външни лица. Страшно безсмислено е спрямо основната идея на тази мрежа - да съберете много хора, които да ви следват и да се вслушват в думите и препоръките ви.
  9. Не превръщайте профила си в чат. Има други програми и мрежи за това. Не се впускайте в дълги поредици от съобщения без никаква стойност за по-голямата част от следващите ви. Не прави добро впечатление на новите хора, които посещават профила ви и се интересуват дали има смисъл да ви следват. Десет поредни индивидуални шеги и закачки бързо отказват, особено хората от професионалната ви сфера. В краен случай си пишете с директни съобщения, а не видимо. ;)
  10. Не бързайте с развитието на профила си. Ако изведнъж започнете да следвате 500 или 1000 души, а последователите ви са по-малко от 100 - веднага ще решат, че сте спамър. И никой няма да ви следва, с изключение на колегите, използващи автоматични програми. :) Пак допираме до това, че е важно качеството и ценността на събраните контакти, не количеството.
  11. За добър профил най-много ви трябва споделяне на важно съдържание. Безспорно това е, което ще ви направи важни и интересни за останалите. :)


Не пропускай да споделиш мнението си по-долу !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.