"iPhone 3GS" и 4 причини да съм със смесени чувства от представеното...


Тази седмица "Apple" официално обявиха новото продължение на хитовата си серия "iPhone". Новият модел се нарича "iPhone 3GS", което ясно подсказва, че е по-скоро подобрение на предишната версия, отколкото качествено нов продукт. Вече от няколко дни е факт очакваният огромен интерес , но в тази публикация ще очертая основните новости и промени, както и защо оставам съм смесени чувства от предстоящата на 19 юни световна премиера.

Каквото и да се изговори през последните три години, едно нещо остана в съзнанието на милиони потребители днес - "iPhone" е изключителен продукт, произведен от изключително иновативна компания. Споровете дали той е смартфон и дали въобще е телефон, десетките му потенциални "убийци" и копия доведоха до трудно достижима познаваемост, слава и множество спечелени топ класации за компанията и устройството. И за да вляза в настоящата тема, ще припомня едно важно събитие - появата на 3G модела, който беше посрещнат с очакване, но и с редица критики. Особено в Европа, където 3G мрежата отдавна не е хитова. Причината беше в твърде малкото корекции спрямо предишния модел, повечето от които незадоволителни. Основното предимство тогава се оказа новата ценова политика,която направи много по-достъпни моделите от сериqта. Радост, радост и очакване... Май в това е същността на маркетинговата стратегия на Apple. Това е и усещането, което остава у потребителите. Защото всеки нов модел носи мъничко успокоение и корекции и направо поражда настървено очакване на следващия...


Най-бързият и най-мощният продукт на "ябълката" -" iPnone 3GS" бе представен в Сан Франсиско. S идва от "speed" - едно от основните предимства на телефона е неговата бързина при отваряне на приложения, както и подобрено преживяване при използването му. Етои основните му характеристики и новости:
* имате избор между сва варианта на памет - 16GB и 32GB, която може да съхрани 7000 песни или 40 ч видео. Предишният модел iPhone 3G имаше 8/16GBпамет.
* 3MP фото камера с възможност за ръчно фокусиране чрез позициониране върху желаната област директно върху екрана. Автоматична корекция на бялото и експозицията. Нощен режим, автоматичен макрорежим.
* Видео - може да записвате видео, но също така да подрязвате клиповете.
* Компас - с помощта на сензор, който използва земните магнитни полета и разпознава посоките. Използването заедно с Google Maps позволява ориентирането и намирането на определена точка на картата да става изключително лесно.
* Копиране, пействане, изрязване .Може да бъде извършвано между различни приложения, като се поддържа не само текст, но и картинки.
* Spotlight търсене - вече може да се търси всичко, почти отвсякъде - превъртате надясно от началния екран и сте в Spotlight. Софтуерът е вграден и в други основни приложения като мейл, каталога с музика и контактите.
* Гласови команди - при натискане на Home и задържане се чува лек звук и iPhone е готов да изпълни всяка команда - може да го накараш да пусне която и да е записана песен, да кажеш име на човек от контактната листа или да продиктуваш номер за набиране.
* Хардуерно криптиране - функционалност, която ще бъде широко използвана от бизнеса като възможност за сигурно пренасяне и съхраняване на поверителна информация.
* Internet tethering - поделяне на Интернет връзката с други устройства. Това ще става само със съгласието на мобилния оператор, като е възможно да не бъде достъпна в някои страни (както с AT&T в САЩ).
* Намери моя iPhone - възможност за локализиране на изгубен телефон.
* Поддръжка на MMS и възможността за изпращане на видео, текст, снимки и контакти
* Поставям особено внимание върху най-важното според мен - iPhone OS 3.0 - включва повече от 100 нововъведения.
Телефонът излиза в продажба на 19 юни в САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Испания, Швейцария, Великобритания. Цената за 16-те GB e $199, а за 32-та GВ - $299.

А сега и причините за смесените ми чувства:

1. Камерата продължава да е на прекалено ниско ниво. Скока от 2 на 3Mpx е малък и недостатъчен. Ясно е и какво качество на видеото се получава, колкото и настройки да се направят. Конкурентните компании вече достигнаха до 12Мрх. Отново липсва и каквато и да било светкавица.

2. Няма никакви промени в дизайна с iPhone 3G. Вярно, това трудно може да се нарече недостатък, но определено съм малко разочарован. Защото, когато очакваш нещо дълго време, нормално е да имаш още по-високи очаквания. При обявяването на нов модел се надявах да видя нещо още по-стилно. Уви, никаква външна разлика.

3. Повечето от новостите са козметични и не могат да се нарекат особено предимство - почти всички си ги има и при предишния модел с помощта на приложения. На моя iPhone 3G и досега си имах запис на видео, възможности за криптиране, команди, приложения като компаса и т.н. В предишния си пост тук споменах един сравнително добър списък от полезни приложения, а скоро в края му допълних и може би най-добрия сорс за iPhone, който ви дава свободен достъп до всички платени приложения в AppStore, с малки изключения. Това е и най-евтиния начин да си качите Microsoft Office. ;)

4. Ценовата политика на "Apple". Макар и да изглежда страхотно предложението за драстично намалени цени на устройствата, няма как това да не ме подразни професионално. Защото си спомням добре, че в края на миналата година Стив Джобс заяви, че въпреки кризата, "Apple" няма никакво намерение да влиза в ниския сегмент и да произвeжда евтини лаптопи и устройства, тъй като това противоречи на корпоративното позициониране на компанията. "Apple" е качество и стил от висок клас. Именно в този смисъл ме дразни сегашната ценова политика. Стратегията явно е насочена към все по-стабилното масовизиране на iPhone, като достъпна за всеки стока. Това може да е добре за влиянието, пазарния дял и продажбите, но силно уврежда имиджа на марката и отнема от магията. Така се унищожава една безценна представа, която качи "Apple" на днешния връх. Днес логото на компанията е белег за качество, уникалност и стил, които се прехвърлят психологически към потребителя. Ако продължат с новата си политика, скоро може да се предлагат и оферти от типа "плащаш един - получаваш два". Тогава магията ще е мъртва. Все пак не продават хляб, нали? Не бива да се позволява криза или алчност да заличават най-големият капитал на една марка - имиджа и позиционирането й.

Защо трябва да си купите новия "iPhone 3GS":

* защото е най-новият и добър модел на "Apple";
* защото на тестовете показва завидна бързина - между 2 и 3 пъти по-бързо зарежда приложения, браузър, страници, мейл, SMS от "iPhone 3G", който се справяше много добре. Наистина силен хардуер - може би най-умния телефон в момента;
* iPhone OS 3.0 - изключително предимство;
* защото евтино ще ви излезе, стига да не живеете(или поне пазарувате) в България.:) Тук са между 5 и 6 пъти по-скъпи.


Не пропускай да споделиш мнението си по-долу !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.