Черен протест


Снимка:Sofia Photo Agency


Почти всички, които работят в София, днес са разбрали за студентския протест. Най-малкото поради страхотните задръствания. Но както за пореден път писа и Симо, сякаш стойността на човешкия живот никак не се променя от това. Не бяха достатъчни нито стъпканите деца, нито удавените им връстници или изгорелите във влак хора, за да помръдне тази стойност дори в положителния диапазон. Животът ни остава безплатен или поне на никого не се налага да плаща за него. Виновни няма.


Не, не си създавайте впечатлението, че тази публикация е посветена на протеста. Тя е предизвиката единствено от случващото се и резултатите. Преди две седмици убиха Стоян Балтов в Студентски град пред дискотека "Амнезия", която по принцип е нещо като наета от общината сергия за 200лв. Но не мястото е толкова важно, колкото жестокостта на извършеното. Убийство с 11 плътни удара в главата с крак. И в момента, в който обществената чувствителност рязко се повиши и изведнъж всичко придоби значение - чувстващите се за недосегаеми ни най-малко не се прикриха. На всички ни е ясно какво се случва в Студентски град всяка вечер. Просто доскоро статистиката не интеревуваше никого. Сега се случва същото, но притеснителното е, че извършителите си остават едни и същи, плюс разрастващите се техни жертви, повлияни от наркотиците. И тези хора не се страхуват от законите, дори и обществеността. Фактите от последните дни са красноречиви: 21-годишния студент Николай Василев бе пребит в центъра на Варна, четирима полицай(между които и един стажант) се опитаха да нахълтат в нетрезво състояние в клуб в Студентски град преди два дни и дори се стигна до саморазправа с гардовете на клуба, останала без последствия до момента, а от вчера се оповести нова, изключително нагла постъпка. Да пребиеш момче(комоцио, счупване на челюстта, носа и множество кръвонасядания по главата и тялото) пред хиляди хора(които хич не се притесняват от видяното и само дето не ръкопляскат, смятайки , че е част от церемонията) и в място бъкащо от камери, да го риташ докато охраната го извежда от сградата(дали това не значи "изхвърля", за да не се поема отговорност?...), след което най-спокойно да си тръгнеш... Такива постъпки ме карат да вярвам в идеалите на абсолютната анархия и си мисля, че ако тези двамата не бъдат прибрани и осъдени незабавно, то не е чак толкова лоша идея в скоро време някой да разбие с шут вратата към кабинета на министър, да го пита: "Абе ти к'ъв си ?" и да го изхвърли навън. Защо не и през прозореца.


Някак животът тук все по-често ни принуждава да използваме думата "недопустимо" в толкова много различни словосъчетания и паралелно всекидневно укрепва вярата ни, че все пак всичко е възможно. По най-болезнения начин. Колко още трябва да изпият отровата на тази невъзмутима безотговорност, която ги белязва и трови бавно през целия им оставащ живот. Няма противоотрова срещу смъртта. Никой не е достоен да си играе с нея за забавление. Убийство като това на Стоян ме кара да си спомням за "Боен клуб" на Дейвид Финчър . И по-специално епизода, в който Тайлър Дърдън размаза с поредица от удари лицето на своя рус съмишленик, докато той беше на пода и вече се беше предал. Когато го попитаха защо го е направил, той отвърна: "Просто исках да унищожа нещо красиво." Като цяло този филм е много близо до настоящата ни реалност и нищо чудно този парад на анархията да достигне и до нас. Той е чудовищен, но истински. И в него оцеляването е съвсем различно уравнение. Но днес мъжете са много по-малко.



Не пропускай да споделиш мнението си !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.