Важната новина:Съдът забрани на МВР да следи интернет и телефонната кореспонденция!

Почти изненадващо всичките усилия от последната година не се оказаха напразни. Върховният административен съд (ВАС) отне правото на МВР да следи неограничено комуникацията. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Ето и самата новина през погледа на медиите от днес:

"Върховнийт административен сьд забрани на МВР да рови в SMS-и и имейли. Решението е окончателно, не подлежи на обжалване. Петима висши магистрати стиха текст, който разрешаваше на полицаите да следят личната електронна поща и текстовите съобщения по мобилните оператори при подозрения за всякакви престъпления. Разпоредбата от обща наредба на МВР и ДАИТС бе атакуванана от фондация "Програма дистъп до информация". Тя позволява на полицаите да четат всичко "за нуждите на оперативно-издирвателната дейност", а това е много общ израз, мотивират се съдиите. Достъп до имейли и SMS-и няма да имат и разследващите полицаи, прокурорите и съдът дори когато искат да ги прочетат заради наказателно дело. Възможни са злоупотреби и неспазване на гарантирани човешки права, пише още в решението. Не може законите да посочват при какви условия се разрешава достъп до данни, свързани с личния живот на един човек, а наредба, която е от по-нисък ранг, да не съдържа такива правила, категорични са магистратите.
Според тях отмененият текст противоречи и на Европейската конвенция за човешките права, според която трябва да се зачитат личният и семейният живот, жилището и кореспонденцията на всеки. " (24 часа)


"Това е юридическа победа, но предстои фактическата, защото изградените технически връзки между мобилните оператори и МВР и ДАНС трябва да бъдат прекъснати след публикуването на решението в Държавен вестник и някой трябва да контролира процеса, заяви адвокат Александър Кашъмов от фондация „Програма достъп до информация“, която оспори наредбата в съда. Той обясни, че всеки гражданин, чиито права са били засегнати, може да иска обезщетение. " (Дневник)


"Очаква се догодина да влезе в сила друга наредба, според която службите ще имат достъп до електронните пощи на хората и до SKYPE и ICQ. Ако и това решение бъде атакувано в съда, след влизането му в сила ще остане само задължението на Интернет доставчиците и на мобилните оператори да пазят данните в срок от една година, но без да ги предоставят на МВР. " (Новинар)


Не пропускай да споделиш мнението си !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.