Google


Сигурно чувате десетки пъти на ден тази дума. Свързваме я с всичко, тя е част от всекидневието ни, инструмент за забавление и работа. Може би това е думата, която най-добре заключва в себе си смисъла на "глобално". И тъй като Google наистина е много повече от име или дума, беше време да попадне тук.

Поводи за това има непрекъснато и в големи количества - Google отдавна е плътна маркетингова среда и е чудесно, че се държи именно като такава. Често нововъведенията тук са тенденции за останалите. Но тази тема е толкова всеобхватна, че ми се иска да се огранича в нещо по-конкретно. И благодарение на настроението ми днес, изборът падна върху нещата, които поддържат веселата и винаги свежа представа за Google.


Ще започна с интересната статия от последния брой на "PC World" за скритите забавления, които търсачката предлага напоследък:



PC World

17-тe най-големи тайни на Google


Google не само е най-голямата и известна търсачка в света, тя съдържа също така голямо количество шегички, тайни функции и хитринки. В тази статия ще ви разкажем за 17 от най-интересните „великденски яйца" в Google. Да задълбаем в Google
Искате ли да знаете как Google поддържа чувството за хумор на жителите на Мрежата? Главният уебсайт на Google и голяма част от програмите на търсачката са пълни с чудесни щегички, хитринки и „великденски яйца". И така, когато разбрахме за скритите мечета, услугата Romance или тайната страница на чудовището от Лох Нес в Google, ние се почувствахме задължени да ги проверим. Повечето от тези истории се оказаха чиста истина. Официалната игра „Великденски яйца" в Google
Едно е да търсиш великденски яйца, друго е да ги намериш. В духа на Великден Google предлага играта „Падащи яйца" (http://www.google. com/Easter/feature_easter.html), в която вие естествено сте заек, който подскача насам-натам, лови яйца и ги слага в кошницата. Яйцата разбира се са с буквичките на Google. Всъщност, това е играта - победителят не печели нищо, дори шоколадово яйце.
Призраци, чудовища, летящи чинии
Можете да изберете по-дългия или по-краткия път към Шотландия, за да откриете неуловимото чудовище Неси. Но ако предпочитате да не напускате дома си, навийте си будилника за 3:14 сутринта и сложете темата Beach от страницата iGoogle (http://www.google.com/ig/ directory?type=themes). В точно определен час всеки ден Неси се показва за 60 секунди на повърхността на езерото и после отново се гмурва в тъмните дълбини. Защо точно в този час на деня? Според общото мнение, програмистите на компанията по този начин отдават дължимото на математическото число „пи".
Има и други теми в iGoogle, които съдържат такива скрити неща. В Seasonal Scape северно сияние се появява отново в 3:14 часа. В City Scape пък можете да видите спускаща се летяща чиния. Чудовище се показва в Spring Scape, a в темата Tea House дух на лисица (според японския фолклор) се появява и изчезва в мъглата на езерото.
Спам на килограм
Искате ли с едно натискане на бутон да имате всичките си писма от Gmail отпечатани, сортирани, подвързани и доставени пред вратата ви? Подобна услуга не съществува, въпреки твърденията на Google.
Като първоаприлска шега Google представи Gmail Paper (http://mail. google.com/mail/help/paper/more. html), позволяваща на потребителите да направят хартиено копие на писмата от електронната си поща в Gmail. Но за да е в крак с последните екологични тенденции, Google обещава, че няма да унищожава дървета - нейната хартия е направена от 96 % соя. Супер!
Търсете на езика Клингон
ООН явно не признава Клингон като език, но това не пречи на Google дa угоди на различните извънземни форми на живот от Стар Трек като предлага специализираната тьрсачка Klingon (http://www. google.com/intl/xx-klingon/). Освен това, Google е разработила и други такива специализирани търсачки, включително Elmer Fudd и Pig Latin. В допълнение, Google е създала страници за търсене, съответстващи на вкусовете на различни специалисти, например за феновете на Microsoft, Linux или BSD Unix (http:// www.google.com/linux). Голямата глътка - по-умното търсене
През 2005 г. Google реши да направи търсенето по-умно, или по-точно, хората, които търсят информация, по-умни. Компанията създаде страницата Google gulp! (http:// www.google.com/googlegulp/index. html), на която предлага напитки с четири различни вкуса. Както пише на тази страница, бутилката сканира вашия генетичен код и настройва вашите хормони по такъв начин, че познавателните ви способности се увеличават значително. Е, не е нужно да сте член на MENSA, за да разберете, че това е поредната шегичка на Google.
Хайде да полетим заедно
Ако се разровите в Google Earth, ще намерите симулатор на летене, с който ще можете да управлявате изтребителя F16 или лекия самолет SR22. За да получите достъп до този симулатор, отворете програмата и натиснете на клавиатурата Ctrl-Alt-А. Google ще ви предложи и редица бързи клавиши, за да управлявате лесно самолета си.
Google Calculator
Благодарение на калкулатора на Google (http://www.google.com/intl/ en/help/features.html#calculator), c полето на търсачката можете да правите какво ли не - от конвертиране на валути до извършване на сложни изчисления. Разбира се, търсачката не може да отговори на въпроси от сорта „какъв е смисълът на живота", „колко рога има еднорогът" и други подобни, така че не прекалявайте.
Романтичният Google
От 2000 г. на всеки 1 април Google обявява лов за наивници. През 2006 г. компанията обяви програмата си Google Romance, сватовническа услуга, поемаща всички разноски за двойки, които се съгласят прекарат заедно една вечер. Неофициалният Google
За да намерите това скрито съкровище, напишете „Google Gothic" в полето за търсене и натиснете бутона „Чувствам се късметлия". Ще видите Googoth - специализирана търсачка, която ще задоволи вашите „тъмни, готически и нестандартни желания". Този сайт за търсене не е свързан с Google. Друг също такъв сайт е Google Loco - пародия на Google, използваща шантави символи и мърдащи се букви.
Google Street Views
Различните услуги на Google често не намират признание, но това не се отнася за Google Street Views. И едно доста рядко ядко явление - на улицата на Google екипът й позира на фона на компанията Googleplex в Калифорния. Мистериозните мечета на Picasa Безплатната програма на Google за разглеждане и управление на изображения Picasa има и скрита страна, за която малко хора знаят. Стартирайте Picasa и натиснете Ctrl-Shift-Y - ще изскочат мечета. Задръжте тези бутони, за да видите как мечетата се разхождат из програмата.
Екстрасенсът Google
Може би има моменти, когато ви мързи дори да напишете въпрос в Google? Използвайте тогава търсачката Google MentalPlex. Тази услуга предугажда какво искате да търсите дори преди да сте почнали да пишете като анализира предишните пет сайта, които сте посетили. Освен това, търсачката взема под внимание местното атмосферно налягане, зодията ви и „скоростта и посоката на вашата мишка". Е, не го вземайте на сериозно -MentalPlex беше първоаприлската шега на Google за 2000 г.
Многото лица на Pegman
Пегмен е човечето на Google, което ви води в услугата Google Street Views в Google Maps. To се появява в специални точки и приема различни образи според случая. Например, за Коледа Пегмен е снежен човек, за Хелоуин -вещица, за Свети Валентин - сърце, а когато се разхожда по Телеграф Авеню в Бъркли, Калифорния - хипи. Класическо великденско яйце в Google Maps Ако преди време бяхте попитали за направлението Ню Йорк - Париж в Google Maps, щяхте да бъдете информирани, че трябва да преплувате 3462 мили през Атлантическия океан. През миналата година Google замени това съобщение с по-практичното „Не можете да стигнете дотам оттук".
Безплатна бърза Wi-Fi Връзка
Ако искате безплатен и бърз достъп до Интернет, без да се налага да го крадете от съседите, безплатната TiSP услуга на Google е точно за вас. За целта ще трябва да се възползвате от безплатния комплект на Google. За целта вкарайте единия край на оптичния кабел (влиза в комплекта) в тоалетната и почакайте около час, докато се осъществи връзка с Интернет чрез Водопроводния хардуерен диспечер (Plumbing Hardware Dispatcher, PHD). Сега включете безжичния рутер на Google и сте готови. Да, поредната шега на Google.
Прекрасен обяд със спам
Ако отидете във вашата спам-папка в Gmail, ще забележите, че освен писма от определен тип, ще намерите рецепта, в която спамът е основен компонент. Например Spam Imperial Tortilla сандвич. Или Spam Quiche. За други гастрономични удоволствия проверявайте периодично пощата си.
GoogleTV beta
Най-доброто „великденско яйце" на търсачката е GoogleTV. Просто следвайте инструкциите на сайта Infinite Solutions (http://www. marksinfinitesolutions.com/tutorials/). Но ако си мислите, че ще гледате свободно през Интернет телевизии, подобни на ABC, CBC, NBC или Fox, ще останете разочаровани. Това, което ще видите, е пародия на технологично шоу и нито един от тези весели уроци реално не работи.



Другото нещо, което винаги ме е развеселявало, е честата смяна на логото на търсачката за празници и забележителни дати. Може да се каже, че това е част от запазената марка Google. А необикновеното е, че логата са много прецизни в идеята си и често действително оригинални. Когато се прибави и неочакваната им поява и променящият се списък от празници, идеята става наистина блестяща.

На тази страница може да откриете всички лога от вече десетгодишната им история.

















Не пропускай да споделиш мнението си !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.