Важни наблюдения около кризата с "фалита" на ПИБ




Повдигам този казус отново, защото смятам, че не трябва да се пропуска. Още повече, че последните дни се изписаха страшно интересни публикации по темата. Няма да обхващам всичко, но ще синтезирам най-любопитните факти около кризата, както и ответните реакции и чисто математически сметки.А изводите са повече от наложителни.


Честно казано се радвам, че мрежата( и по-специално блоговете) се оказаха голяма сила и в България. Напук на всички критици и скептици, интернет се доказа като реална медия, с мащабно въздействие. И то само в няколко стъпки... Но трябва и да се извлече поука от отговорността, която всички ние носим за предоставената ни свобода. Защото всяко действие има резултат и комуникационният процес би трябвало да започва именно от там - от определянето на желания резултат.


Ако случайно някой не знае за какво става въпрос, моля да хвърли един поглед на информационните агенции по ключови думи. Нямам възможност да преразказвам историята. Но ще насоча вниманието към нещата, които Тодор Христов написа и коментарите на публикациите му. А той направи анализ на много интересни данни. Ще сложа линк към тези в Alabala.org , както и материала в novavizia.com за пропуснатите възможности. Мисля, че кризата се разви точно като по учебник и няма да е лощо да се изучава в бъдеще. Анализите на Тодор Христов са важни и полезни и няма как да не му благодаря за положените усилия. Един блестящ урок какво могат да направят водещите блогъри с прости SEO техники на представяне и помощта на Google. Да, властта в мрежата също може да се концентрира. И тук заповедите не винаги са съзнателни.




А ето и публикациите, които днес излязоха във в. Труд:



"Как се цапа име в интернет"


Откъде тръгна атаката в Мрежата срещу Първа инвестиционна банка? През 90-те години банка и муха се убиваха с вестник. След всяка публикация стотици отчаяни вложители окупираха гишетата, за да изтеглят последните си обезценени левове. Напорът бе толкова силен, че дори банки, които бяха ликвидни, не издържаха и пускаха кепенци. В модерните времена се появи и друго оръжие - интернет. В Мрежата не може да се убие муха, освен ако не е виртуална. За банка обаче това не може да се каже. През миналата седмица някой се опита да закопае една от най-стабилните български банки с помощта на интернет. И някои вложители побързаха да изтеглят парите си от Първа инвестиционна банка (ПИБ), след като „доброжелател" пусна в няколко форума клюката, че трезорът ще обяви фалит. За рупор бе нарочен популярният сайт за майки и отглеждане на деца www.bg-mamma.com. Мълвата веднага се появи и в блог на Огнян Младенов www.oggin.net. Оттам слухът веднага отиде в медиите. „Няма нищо вярно в слуха, че сме в основата на атаката срещу ПИБ. Тази информация бе тиражирана в много други форуми", заяви вчера в отворено писмо основателката на bg-mamma Марина Кузманова. Екипът на страницата вече получил извинение за обвиненията от страна на шефката на ПИБ Мая Георгиева и от блогъра Огнян Младе- нов {текстовете виж вдясно.) „Тиражирането на такива слухове има негативни последици както върху доброто ни име, така и върху кампаниите в помощ на деца, лишени от родителска грижа или нуждаещи се от скъпо лечение, които организираме", заяви вчера пред „Труд" Кузманова. Тя обаче призна, че екипът не може да контролира всичко, което посетителите на сайта оставят по форумите. Неофициално се твърди, че някои фирми плащат на компютърно грамотни, за да публикуват рекламни съобщения в популярните сайтове като bg-mamma. Изненадващо, но екипът на сайта още не е разпитан от ДАНС или МВР въпреки проверката, която им възложи министър-председателят. „Все още никой не ни е потърсил и затова пазим темата във форума", заяви Кузманова. Въпреки че атаката срещу ПИБ излезе ялова, тя повдига един много сериозен въпрос. Явно интернет вече е изключително влиятелна медия. За разлика от електронните и печатните обаче, там почти няма регулация. Може би е крайно време държавата да помисли за някакви правила,които да следва „гласът народен". За да не се налага после да спасява друга институция, наклеветена от „доброжелатели". стр. 16
петък, 23 май 2008







"Огнян Младенов: Сгреших, виновен съм. Морално!"


Воден от крайно нездраво любопитство се опитах да локализирам първоизточника на слуха за ПИБ и да намеря сайта, който пръв споменава каквото и да било за вероятен фалит на банката. Дали съм се възгордял, че съм безкрайно добър, дали не съм догпедал, дали Google ме е подвел: няма значение. Намерих резултат, сравних го по няколко различни запитвания, публикувах го и -сгреших. В резултат на моята грешка няколко блогъри, които явно ми имат по-голямо доверие, отколкото заслужавам, ме цитираха и също сгрешиха. Дотук добре. После обаче медиите нагло изкопираха новината и се нахвърлиха да я раздуват наляво и надясно. В резултат на което върху форума на bg-mamma и участничките в него се изля такава помия, че речникът ми е беден да я опиша. Аз сгреших и се чувствам ужасно виновен за това. Морално.


стр.16
петък, 23 май 2008



Не пропускай да споделиш мнението си !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.