Как музиката определя психичното ни състояние?
“Звукът е вибрация, а на нашата планета вибрира всичко. По тази причина на Земята няма предмет, в който не можем да се вслушаме.”Джон Кейдж (1937 г.)


Тъй като напоследък отново се върнах към изучаването на сетивността, публикувам един полезен материал за звуковото възприятие и съвременните изследвания в тази област.


Известният руски специалист по електроника Е. Артемиев твърди, че най-впечатляващото постижение на електронната музика е усвояването и контрола над звуковото пространство. Още по-голямо и впечатляващо постижение ще стане усвояването и контрола не само над звука, но и въздействието му върху психичното състояние на човека и над човешкото съзнание.
Отпускащото и успокояващо въздействие на някои звукове върху човешката психика е известно отдавна. Замисляли ли сте се върху същността на това явление? Понякога ще усетите сливащи се гласове, които образуват един пулсиращ тон – удар. Когато гласовете се сливат, ударите се забавят, а когато се разделят – се ускоряват.
Този факт, останал незабелязан от музикантите, заляга в основата на изследванията на Робърт Монро. Той изучава подобни удари, които по-късно получават името бинурални, и въздействието им върху съзнанието на човека при слушане със слушалки. Открито било, че при слушане на звуци с близка честота по различни канали (десен и ляв) човек усеща т.нар. бинурални удари или бинурални ритми. Примерно, ако едното ухо слуша чист тон с честота 150 херца, а другото с честота 157 херца, полукълбата на мозъка започват да работят заедно, в резултат на което човек чува чист тон с честота 157-150=7 херца. Но това не е реален звук от външната среда, а “фантом”. Той се ражда в мозъка на човека само при наслагване на електромагнитните вълни, които идват от двете синхронно работещи полукълба на мозъка.
По-нататъшни изследвания показват, че подобен “фантом” спомага за синхронизирането на мозъчните полукълба, наблюдавано и в медитативните и хипнотични състояния на съзнанието. Т.е тези ритми могат да подобрят функционирането на мозъка, защото помагат на слушащия ги да осъществи нервните връзки между двете полукълба на нужната честота.
Изследвайки ЕЕГ-картината, учените открили, че наслагвайки бинуралните ритми един върху друг в няколко “слоя”, могат да създадат определена ритмична активност на мозъка. По този начин може да се предизвика определена картина на електроенцефалограмата, а едновременно с това и състоянието на съзнанието, при което се наблюдава тази картина.
В човешкия мозък съществуват няколко основни вида електрически колебания. На всеки от тях съответсва определен диапазон честоти и състояние на съзнанието, при които те доминират. Бета-вълните са най-бързи – (14-100 херца) те преобладават в нашия мозък и са свързани с бодърстването, съсредоточеността, процесите на учене. Алфа-вълните (8-13 херца) са свързани с релаксацията и отпуснатото състояние. При Тета-вълните (4-8 херца) отпускането преминава в сънливост, а Делта-вълните (по-малко от 4 херца) се наблюдават в състояние на дълбок сън.
Използването на бинуралните ритми е мощно средство за въздействие върху биоелектрическата активност на мозъка.Съвременните изследвания потвърждават, че на определено състояние на съзнанието отговарят определени картини ритми на мозъка, и това обяснява защо човек, който произволно може да ги променя, в голяма степен може да контролира своите умствени и физиологически функции. На Запад институтът Монро се занимава успешно повече от 30 години с изучаване промените на съзнанието чрез технологията Хеми-синхронизация.


Източник: www.muszone.ruНе пропускай да споделиш мнението си !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.