Галерия "Райко Алексиев" открива четворна изложба


Галерия "Райко Алексиев" открива изложбата "Паяци от Юпитер - Изгубени категории - АBC - Антагонист" на художниците Ив Тошайн, Коста Тонев, Красимира Великова, Светозара Александрова. Експозицията ще бъде представена на 15 януари и ще продължи до 30 февруари 2008 г.

Настоящата изложба представя български художници от най -младото поколение, който творят извън пределите на България (и четиримата живеят във Виена). Цел на изложбата е да отбележи една тенденция, характерна за това поколение и изразяваща се във възобновения интерес към живописта като съвременно изразно средство.

Експозицията носи четири заглавия, всяко от които е дадено от един от участниците. Причината за това е, че въпреки общите си търсения като група, авторите се стараят да акцентират и на индивидуалната позиция на всеки един като художник.
Организаторите имат амбицията да осъществят изложбата във Виена и други европейски градове.

Изложбата има за цел да представи четири различни позиции в областта на живописта и рисунката. Ив Тошайн, Коста Тонев, Красимира Великова и Светозара Александрова са получили класическа основа в България.

Развивали са се в преходната ситуация на конфронтация между "старата школа" и "новите виждания". Това натрупване характеризира работата им едновременно с техническите умения и академизма на бившата източноевропейска школа и съвременната европейска художествена теория и практика.

Търсейки адекватна позиция спрямо проблемите на живописта и мястото й в сложния контекст на съвременното изкуство, художниците, включени в проекта, представят една насока, слабо застъпена в България от 1989 г. насам.
actualno.com



Не пропускай да споделиш мнението си !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.