"Телефоните са новите лаптопи !"


Тази публикация ще бъде на леко технологична тема и със сигурност ще има и рекламен оттенък, но определено си струва да направя компромис с насочеността на блога си. Защото всичките данни и сравнения, които ще последват, са с основната цел да улеснят и подобрят живота на такива като нас(умишлено не казвам хора:)).

В последните месеци в плановете ми настойчиво присъстваше мисълта да си купя смартфон, за да изпробвам доколко е приложима наличната до момента технология, за да бъде заместник на почти всички останали. Вероятно сте забелязали, че постепенно телефоните се превърнаха не само в една от най-модните и рангови стоки, но и в мултифункционално устройство, целящо да съвмести в себе си телефон, фотоапарат, музикален плейър, мултимедиен плейър,множество приспособления, игрална платформа, преносима памет, възможност за достъп до интернет и дори миникомпютър с операционна система. Последният етап - този на операционната система, е изключително важен и ме накара да се поинтересувам доста подробно от него.

В последствие тази история на интереса прерастна в действие - отделих време да проуча възможностите на най-добрите апарати за момента и направих своя избор. От две седмици имам Nokia N95 8Gb. След като успях да прочета указанията за използване и приложения на телефона(150стр.!), вече мога да споделя конкретните си емпирични впечатления.


Когато говорим за върхови технологии и телефони, няма как да не спомена iPhone на Apple, както и да не направя известно сравнение. Няма да крия, че iPhone беше досегашният ми фаворит, до голяма степен и заради симпатиите ми към Apple и техните изключителни нововъведения. По някои критерии iPhone продължава да бъде ненадминат фаворит(например дизайн), но въпреки всичко има някои неща, които ме накараха да предпочета Nokia за момента. Базовите характеристики на двата телефона можете да видите тук(за новия 3G iPhone) и тук (за N95 Black).Истината е, че голяма част от недостатъците на първия iPhone бяха отстранени при 3G варианта. Но и някои останаха... На шега се твърди, че най-големият недостатък е точно това, че е сензорен - ако се напиеш много, няма как нито да кажеш, нито да набереш телефона на някого, за да те прибере. :)
За мен основните слаби места са три:


1. Много от собствениците на смартфони предпочитат да инсталират външeн софтуер, предназначен за специфични задачи. От Apple наложиха доста софтуерни ограничения в операционната си система, а браузването през Safari не вдъхнови особено разработчиците на приложения. И сега за този браузър има най-малко плъгини. Тук конкуренцията на операционната система Symbian и софтуера S60 са доста напред по неограниченост на възможностите.

2. Сензорната клавиатура, която може и да работи добре, ако сте свикнали да пишете с два пръста, но определено ще подразни потребителите, свикнали с устройства като BlackBerry, Treo, телефоните Motorola Q, смартфоните на Nokia и въобще с PDA устройства с QWERTY клавиатури. iPhone не е особено пригоден за писане и доста отстъпва в това отношения от смартфоните. С това бизнес функционалността му доста намалява.

3. Камерата. Тя си остана 2MP, което е недостатъчно за качествени изображения. Доколкото знам няма и вграден редактор за моментната им обработка.

Оттук насетне могат да се кажат само хубави неща за умната машинка. Остава най-красивото мобилно средство с голям екран - 3,5 инча. Дори при новата версия на N95, за която стана въпрос по-горе, екранът е достигнал до 2,8 инча, но остава на сериозна дистанция от iPhone. Освен това продуктът на Apple не е точно смартфон и дори телефон, а преди всичко мултимедийно средство. Там нивото му е високо, както винаги е било.

Но да се върнем на смартфоните, за които всъщност е публикацията. Те направиха цялостна революция в технологиите. Спрях се на N95 8Gb, защото е от малкото телефони, които имат пълна функционалност с високо качество и убийствен дизайн в добавка. Затова ще го използвам за база при представянето на основните преимущества на тези технологии в нашата работна среда.
  1. Операционна система - отворената врата към неограничените софтуерни възможности. Засега отличавам Symbian.

  2. Памет - гигабайтите в устройствата бързо нарастват и ни позволяват не просто да пренасяме голямо количество информация в джоба си, но и да го използваме.

  3. Офис приложенията - безценни. Едно е да си имаш важни Word и Excel документи в себе си, друго е да имаш лаптоп, за да можеш да си ги пуснеш за няколко минути и възможност на пространството,и съвсем различно - да са налични само с няколко натискания на бутони.

  4. Камера. За моделите с и над 5MP е голямо предимство. Доста от тези телефони снимат с високо качество и правят възможно моменталното заснемане и изпращане по мейл, както и блогването(функцията Live Blog на Nokia е много интересна, но още не съм я пробвал). Още по интересно е наличието на Photoshop при Nokia, който е доста опростен, но дава ценни възможности да моментна обработка - филтри, контраст, добавяне на елементи, изрязване, премахване на червени очи, острота, оразмеряване, рамка, добавяне на текст и т.н. Много просто, бързо и ефикасно. Май фотоапаратите не го предлагат, както и връзката с мрежата. :)

  5. Имейл клиент - няма нужда от пояснения.

  6. Реален достъп до мрежата. Някои от устройствата вече имат никак не лоша мощност. Конкретният N95 Black е с 350Mhz процесор и 128MB RAM.

  7. Мултимедия - тези телефони вече съвместяват всичко и то с високо качесво и на картината, и на звука. И като всеки миникомпютър - може да прави няклко неща едновременно. За мен много важен е и диктофонът, с който се работи много лесно и се сваля със същата лекота.

  8. Батерия - в сравнение с тези на лаптопите, телефоните са по-икономични и успяват да издържат по-дълго време при използване на мултимедии например.

  9. GPS навигатор - много полезна функция, приложима както за кола, така и за лична ориентация.

  10. Тегло - едва около 120г средно(N95 Black е 125г, колкото да не се загуби :)) Помиалете за теглото на другите компютри

Ще отбележа и че до месец ще се появи в продажба новата Nokia от N-series - N96. Сами може да прецените възможностите й. А само преди две седмици Blackberry представиха Storm, които се счита за основен претендент в този клас и е най-сетне сензорен телефон от Blackberry.Samsung вече направиха първи ход с i900 Omnia. Май отново е време Apple да се включат в наддаването...

Най-неусетно стигнахме до края. И той е изводът, с който започнахме. Виждайки напредъка в мощността на чиповете, сензорните и холограмните технологии, мога най-отговорно да дам своето предсказание за бъдещето:

"Телефоните са новите лаптопи !"



Не пропускай да споделиш мнението си !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.