Свобода, а не страх !



Последните два дни ми бяха доста напрегнати и едва сега успявам да споделя впечатленията си от съботния протест. Ще го направя с думи и известна визуализация на събитието.

Като цяло имам няколко добри и няколко не особено добри наблюдения. Когато пристигнах към 11:00 беше още доста пусто - около 20 души, предимно блогъри. До края на протеста не се събраха повече от 60-70 човека, които да са дошли на протеста просто като граждани със своя позиция. Останалите бяха с малко по-различна цел, но за това по-долу. Неприятно за мен беше, че видях едва трима студенти от факултета по журналистика на СУ. Изводът хич не ми харесва, но трябва да се заяви ясно - истината е, че всъщност на много малко хора им пука наистина и когато част от тях са възпрепятствани, хората стават още по-малко. Излиза, че по-скоро има страх и безразличие, отколкото нетърпимост към ограниченията. А когато нещата се променят, всички са съпричастни във възмущението... и пак нищо. Затова и обществото и държавата ни нямат посока. Но да се върнем на темата...

Мога спокойно да наричам протеста медийно събитие, защото той беше построен по този начин. Събрахме се, поставиха се символите и исканията, заснеха се кадрите, журналистите получиха интервютата си, протестът направи своята обиколка и завърши на Московска, където бяха заявени бъдещите намерения и действия. Едно добро представяне на компанията, ако някои все още не е разбрал. Имаше представители на почти всички големи телевизии с новинарски емисии. Това, което най-много ме подразни, беше намесата на Боян Расате и неговата "гвардия", която се присъедини към протеста, но с куп знамена и своите лозунги. Бого напълно си заслужаваше ръкоплясканията, когато помоли знамената да се свалят, въпреки че бяха с български символи. Жалко, че не всички го послушаха и доста промениха посоката на протеста. Това наистина беше събиране на граждани и не е място за политически и частни интереси. Много хора и организации подкрепиха инициативата, но не дойдоха на нея със свои емблеми, знамена, послания. Всичко останало е грозно привличане на внимание на чужд гръб. Подкрепата може да се заяви и отрази, но е недопустимо да се демонстрира по този начин. Можеше да се присъединят към нас като обикновени граждани, които защитават и упражняват правата си. Иначе всички в медийната сфера сме наясно какво снимат телевизиите - знамена, личности, смели изказвания, лозунги и интересни ситуации. Всички, които са гледали новините вчера, са видели какво отразиха телевизиите. Просто няма да коментирам анархистите, които през цялото време бяха до нас. Да речем, че случайно и те бяха там на протест и демонстративно размахване на знамена...

И все пак преживяването вчера беше приятно. Видях се със стойностни хора, запознах се с нови такива и прекарах времето си с чудесно момиче, което не бях срещал много отдавна. И най-важното - отново се убедих, че има непримирими хора със силна воля. Винаги действа зареждащо. Ще завърша с изречение, което искам да отделя специално с повече пространство:

Благодарности на Бого Шопов !!!

P.S. По необясними за мен причини, при качването на клипчето в Blogger, качеството му драстично се влошава. Надявам се все пак да е достатъчно четимо.


Не пропускай да споделиш мнението си !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.