Филмов телепорт

Днес се зачетох в една статия в "Digital World", която ми се стори доста забавна(след като изпробвах част от предложенията) и реших да я публикувам. Тя е силно съкратена и авторът й е Силвена Тончева:

Филмов телепорт: една невероятна разходка в търсене на забавления


Eтo тe пак в необятното пространство Интернет. Имаш свобода. Свободата да избираш. Но както един познат бе казал, „на хората им е дадена толкова свобода, че не знаят какво да правят с нея". И подобно на всяка друга мрежа, тук също може да се оплетеш из многото нишки, връзки и пътечки. Макар и виртуално, оплитането си е вид изгубване, но както капитан Барбоса от „Карибски пирати" находчиво споменава, понякога, за да намериш нещо, първо трябва да се изгубиш. Е, аз се поизгубих вместо теб и съставих нещо като карта. Използвай компаса, показващ не посоките на света, а посоката на твоите желания, за да попаднеш в своя филм. Защото едно нещо придобива смисъл само тогава, когато ти му придадеш такъв. Кажи ми какво гледаш, за да ти кажа какъв си. Така че телепортът е тук...

http://imdb.com
В български вариант абревиатурата на този сайт би изглеждала така - ИФДБ, което ще рече интернет филмова база данни. Като съчетание от букви, това може би е хитър ход да си я добавиш към favorites или просто да я запомниш.
На това място ще откриеш наистина огромно количество ревюта на филми от цял свят (да, разбира се, и наши - дори нищо не е успяло да ги спре да публикуват такова и за „Баклава", макар че по случая тече съдебно производство). За да си съставиш по-пълна картина, просто хвърляш поглед и на коментарите под прегледа, а такива определно не липсват. Ако ти е по душа, се включваш в дискусиите и мненията, гласуваш или си създаваш собствен лист с филми.

http://www.moviecentre.net
Както подсказва разширението на сайта, този портал има доста информативна функция. Тук със сигурност ще откриеш последните новини от филмовия бранш. Eдно съществено предимство е фактът, че освен трейлъри, може да видиш и откъси от филмите. За да се насладиш на клипчетата с части от филма обаче, ще ти се наложи да си свалиш допълнителен плъгин и да си направиш регистрация. Не отнема много време и енергия, а определено си заслужава.

http://tvplugin.com
Ако ти трябват само трейлъри на филми, и то само на най-новите, това определено е твоето място.

http://www.smartcine.com
Тук се озоваваш в един интелигентен сайт. с приятно. ненатрапчиво съчетание на цветовете, лесна ориентация и отвратително лого.
Неслучайно мотото е „Умният начин да си избереш филм." Защото това е едно от местата с доста по-обстойно описание на филмите. Може да допринесеш със собствени допълнения към резюмето, които преди да бъдат публикувани, се преглеждат. И не само това. Излизат ти и препратки към подробни ревюта на интересуващия те филм, направени от известни електронни медии.

http://www.worstpreviews. com
В сайта на „най-нелицеприятните ревюта" нихилистите и антиглобалистите са си направили групичка и публикуват обстойни резюмета на филмите. Да живее свободата на негативното мнение. Чак на моменти, четейки за дадено заглавие, ти идва да възкликнеш: „Е, не може да е чак толкова зле!" и да отидеш от любопитство да го гледаш. Поне ще си спестиш разочарованието от очакванията, които поражда шумната рекламна кампания.

http://filmite.com
Ето и един сайт на български. Моите адмирации за дизайна, всичко е доста изпипано и подредено. Категориите са „очаквайте скоро", „топ 10" и „жанр". За другото използваш „търси". Към филмите има кратко сюжетно описание, което оставя на теб да решиш дали си струва или не. Доста полезно, особено ако се чувстваш изгубен из многото оценки и след половин час четене си задаваш въпроса „А всъщност за какво се разказваше в този филм...?". Разбира се, може да прегледаш трейлъра и коментарите.

http://kino.dir.bg
Отново на български, вече с повече детайли относно случващото се във филмите. За най-новите научаваш кога ще излязат на DVD. Освен че има фотогалерия, може да си харесаш и тапет за десктопа с образа на любимия герой.

http://www.pixtura.net
Търсейки български късометражни филми, случайно попаднах на този сайт. И има защо да го споделя. Ето какво казва авторът му за него : „В познатите ми езици няма дума pixtura. За това я измислих и стъкмих от две други английски думички: pixel и picture... Тя е дъвка за мозъка. Не: за очите. Всъщност това е личен уеб caйт. Още се питаш къде си попаднал? Ами, с една дума, това е моята виртуална кофа за отпадъци. Аз обичам да изхвърлям и затова тук има цели камари: студентски късометражни филми, черно-бели и цветни снимки на хора и места, сценарии и есета, уеб сайтове и графични проекти, пътеписи и Весели истории."

http://www.classicsfree.tv
За любителите на класиката: на този адрес в реално време могат да се гледат стари филми на английски език. Във форума обаче не цари особено оживление. На места видеото е с лошо качество, но това е от компресията и старите ленти предполагам.

http://www.moviequotes.com
Това е едно изключително симпатично сайтче за цитати, предимно от по-стари филми. Има потенциал. Ако ти се иска да се върнеш към филма, просто го намираш в азбучния каталог.

http://www.angelfire.com/oh/quotations/moviequotes.html
Попадаш в нещо като плетеница от тръби, където те посреща едно дребно куче с червена каишка, бягащо от единия край на екрана до другия и обратно... А, има и цитати:

http://www.saidwhatmovies.com
Друг сайт за цитати с доста голям списък от филми и предимно с по една скромна реплика от страна на героя.




Ето и някой готини цитати:

„Пътеводител на галактическия стопаджия"
„В началото Вселената бе създадена. Това накарало доста хора да се чувстват гневни и било като цяло прието за лоша идея."


"Ефектът на пеперудата"
„Не можеш да промениш това, което хората са, без да разрушиш това, което са били."


„Боен клуб"
„Нашето поколение не е имало Велика Депресия, нито Велика Война. Нашата война е душевна. Нашата депресия е нашият живот."
„Само след като си загубил всичко, си свободен да правиш каквото и да е."


Не пропускай да споделиш мнението си !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.