Изкуството е навсякъде около нас...
Николай Иванов предприема неоромантична разходкаИзложбата "Неоромантична разходка" на Николай Иванов ще бъде представена в галерия „Ракурси" от 5 до 24 февруари.
С настоящата изложба художникът предприема своеобразна "разходка" между жанровете - натюрморт, пейзаж, фигура, абстракция.
Представените платна са изпълнени в характерния за автора декоративен стил и привличат с ярък колорит и динамиката на линията.
Николай Иванов си поставя за цел да постигне в живописта си "една вибрация, която носи усещането за интимност, любов и полъх от традицията в нейната най-романтична окраска".Софийската градска художествена галерия представя изложбата „Платноходки" на Снежана Симеонова.Цикълът „Платноходки" е правен през последните две години.
Той е логично продължение на сериите „Мрежи" и „Двойки", в които формите набъбват или се разгръщат в пространството, позволявайки неговото нахлуване в тях.
Подобно на „Мрежи" и „Двойки" движението в „Платноходки" е центробежно, то разтваря обемите отвътре навън.
Изградени от различни материали - желязо, депрон, полиестерна смола, дърво, хартиена каша, плява, единадесетте скулптури в цикъла изобразяват различни съотношения на отчаяние и надежда.
Композиция от пет човешки фигури е в смисловия и физически център на изложбата.
Разчленените дрехи осъществяват левитацията на телата, плуващи между небесно и земно.

Откриват изложба на съвременно испанско изкуствоИзложба на съвременно испанско изкуство ще бъде открита в институт „Сервантес" на 5 февруари.
„Фрагменти от цялото" е подбор от творби на 16 испански автора от последните години.
Авторите работят с различни изразни средства като живопис, скулптура, инсталации, фотография, видео.
Те са пример за виждането на изкуството като функция на вълнения, които не се свързват с дадена география или специфична политика.
Те се опитват да говорят за света, за света на творците, като изхождат от едно критично съзнание и си служат с всякакъв вид опора и средства.

40 години видеоизкуство в Германия


Изложбата „40 години видеоизкуство в Германия" ще бъде открита на Софийска градска художествена галерия на 31 януари.
Инициативата на Държавната културна фондация на Германия има за цел да опази културното наследство на видеоизкуството, превърнало се в една от най-завладяващите художествени форми на 20 век.
В продължение на две години се събират оригинални видеозаписи, сравняват се копия и се оценява художествената им стойност, за да се запишат всички формати по най-добрия дигитален начин.
Намира се възможност и за пръв път да се реставрира електронна информация от особено стойностни исторически видеоленти.
Част от резултата от това изследване се представя чрез пътуващата изложба „40 години видеоизкуство в Германия".
Специално жури е подбрало 59 произведения, които имат не само историческа стойност, но са актуални и днес. Те са създадени в периода 1963-2005 г.
Сред авторите се открояват имена като Ян Дибетс, Ото Пине, Йозеф Бойс, Ребека Хорн, Марсел Оденбах, Роземари Трокел, Кристиян Янковски и др.


Февруари на късо и на френскиСлед чудесната лятна инициатива на Френския институт - “Кино на открито” - последва идеята им за "Кино във вторник".
Всеки вторник от 19 часа входът към Института е свободен, а тези, които влязат през него, могат да гледат различни френски филми. И ако досега си пропуснал да го пробваш, ети ти удачен случай да наваксаш - през целия февруари (тоест - в четирите му вторници) ще можем да гледаме късометражно кино .
Това се случва по случай тридесетото, юбилейно издание на фестивала на късометражния филм в Клермон-Феран.
На прожекциите ще бъдат представени 4 серии неотдавнашни продукции, предоставени от Агенцията за късометражно кино, от Международния фестивал на късометажния филм в Клермон-Феран и от ЮниФранс. Богатството и разнообразието на формите и сюжетите разкриват виталността на филмовото творчество във Франция. Субтитрите са на английски.


Ето и програмата за 5 февруари:
Програма: "Клермон-Феран 2006"
“В едно прекрасно утро” на Серж Аведикян, “Капаци на прозорците” на Лиес Букитин, “Слънце през зимата” на Самюел Коларде (Специална награда на журито на фестивала в Клермон-Феран през 2006), “Карлитополис” на Лус Неро (Специално отличие на журито на фестивала в Клермон-Феран 2006), “Стая 616” на Фредерик Пел, “Be Quiet” на Самех Зоаби, “Дребните старчета” на Ян Шайа.

Вечният опит на човека с времето


Новото предложение на Сатиричен театър „Алеко Константинов" е пиесата на Самюъл Бекет „В очакване на Годо".
Няколко човека стоят до едно дърво и чакат Годо... Говорят си, споделят си, размишляват за света и пак чакат Годо...
Къде е? Ще дойде ли? Може би да... Може би не... Не чакаме ли цял живот Годо?!
И ако чакаме, значи винаги нещо ни липсва.
„За мен „В очакване на Годо" е вечният опит на човека с времето, разкъсван между скуката и екстаза.
С възрастта не толкова умствените ни способности се притъпяват, колкото тази сила на отчаянието, чийто чар и смехотворност не сме съумявали да оценим в младите си години.
Ако един-единствен път си тъгувал без причина, значи си тъгувал цял живот без да го съзнаваш", споделя режисьорката Лилия Абаджиева.
В спектакъла участват Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Димитър Манчев, Благовест Благоев и Константин Станчев.
Премиерните дати на представлението са 1, 6, 14 и 25 февруари.

Източници:

news.bg; dnes.bg; actualno.com
Не пропускай да споделиш мнението си !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.