Има надежда !

Ето това се казва празничен подарък за поне 70% от човечеството. Една малка крачка за науката, но огромна крачка за настроението... :)


Промените в черния дроб, предизвикани от употребата на алкохол или от хепатит, ще могат да бъдат спрени или дори процесът да бъде обърнат, заявиха американски лекари.

Учени от Медицинското училище на Калифорнийския университет в Сан Диего установиха, че заздравяването на черния дроб може да бъде спряно, ако се блокира отделянето на жизнено важен белтък, изработван от организма като средство за защита.
Употребата на алкохол или хепатитът често водят до фиброза, при която се удебеляват съединителните тъкани и в тях се проявяват ръбести изменения.
Прекомерното разрастване на съединителната тъкан всъщност представлява цироза, която води до много сериозни нарушения в работата на черния дроб.


До момента при подобни заболявания лекарите не можеха да помогнат много - или се бореха с вируса, станал причина за появата на дисфункцията, или препоръчваха на пациента да промени коренно начина си на живот и да се подложи на диета.

След провеждането на серия опити върху мишки с фиброза американски лекари успяха да спрат формирането на ръбеста тъкан в черния дроб. Част от опитните мишлета получавали специални лекарства, които блокирали способността на организма да изработва белтъка "RSK".

Опитът показал, че при мишките, чийто организъм не успява да изработи белтъка, фиброзата спира, а при останалите продължава да се развива. Доктор Мартина Бек, ръководител на изследването, смята, че методът може да даде още по-голям ефект.
"Последните ни данни показват, че можем да обърнем болестния процес", каза тя. Резултатите от изследването са публикувани в списание "PLoS Online".

actualno.com


Не пропускай да споделиш мнението си !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.