1 декември











Днес е световният ден за борба срещу вируса на СПИН.Тази тема е важна, затова ще направя преглед на
случващото се, резултатите и предприетите инициативи.
И така:

Слоганът на Световната кампания за борба със СПИН за 2001-2010г. е "Спрете СПИН. Спазете обещанието", съобщиха от СЗО България.
В рамките на кампанията се провежда и Световния ден за борба със СПИН тази година с основен акцент върху темата за лидерството. От началото на ХИВ/СПИН епидемията, значителни успехи в ответните мерки са постигнати там, където е на лице силно и убедително лидерство.
Лидерите се отличават по действията си, иновациите и вижданията си; със своя личен пример и заангажираност към другите; с постоянството си при преодоляването на препятствия и предизвикателства.
Често лидерите не са тези, които заемат високи постове, а лидерството трябва да бъде демонстрирано на всички нива, за да се постигне превес над болестта - лидерство в семейството, в общността, на държавно и национално ниво.
По повод Световния ден за борба с HIV/СПИН - 1 декември, доброволци от Българския младежки Червен кръст /БМЧК-София/ организират мащабна превантивна кампания.
Тя е част от Националната информационна Антиспин кампания "Бъди в час!", инициирана от Националния комитет по профилактика и контрол на HIV/СПИН към Министерски съвет, програма "Превенция и контрол на HIV/СПИН" към Министерство на здравеопазването, Програмата на ООН за HIV/СПИН и Коалиция Антиспин.
От 13.30 часа срещу билетните каси за линия "Юг" на Софийската централна жп гара ще се проведе хепънинг за младежи от рискови групи и обучение по репродуктивно здраве и превенция на сексуално-рисково поведение. На всички посетители на гарата традиционно ще се раздават символни червени лентички, информационни материали и презервативи.
Кампанията цели повишаване на сексуалната култура на младите хора и е апел за толерантност към живеещите с HIV/СПИН. От 16.00 часа информационната кампания ще продължи в кинокомплексите Арена-Запад и Арена-Младост. Там доброволци на БМЧК - София ще подарят червена лентичка, информационни материали и презервативи на всеки посетител.
С подкрепата на "Александра Груп Холдинг" младите червенокръстци ще разширят традиционните си превантивни акции, за да достигнат до още по-голяма аудитория. От 18.45 часа публиката на съботните представления на Народен театър "Иван Вазов" също ще получи информационен пакет и символна лентичка.
Всички участници в театралните спектакли, както и служителите на театъра, ще изразят своята съпричастност и позиция, носейки червения символ. Отбелязването на Световния ден за борба с HIV/СПИН ще завърши в дискотека "Fire" в Студентски град от 23.00 часа.
Специално за младите посетители на нощното заведение са организирани много забавни игри, които да събудят тяхната съпричастност и желание за по-отговорно сексуално поведение.
actualno.com

Ето и положението:


33,2 милиона души в света са серопозитивни или са развили болестта по данни на Програмата на ООН за борба със СПИН от месец ноември, предаде АФП. От 33,2 милиона души, които живеят с ХИВ или са болни от СПИН в света през 2007 г., 30,8 милиона са на възраст от 15 до 49 години, а 2,5 милиона са деца до 15-годишна възраст. Половината от заразените възрастни (15,4 милиона) са жени. Болестта убива 5700 души всеки ден. Дневно се заразяват по 6800 души.

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН), който е причинил смъртта на повече от 25 милиона души от появата на болестта през 1981 г., продължава да настъпва, особено в Африка на юг от Сахара, където жените плащат особено висока цена, тъй като съставляват 61% от заразените.
В Африка на юг от Сахара са съсредоточени две трети от новите случаи на заразяване с ХИВ, макар че броят им е намалял на 1,7 милиона срещу 2,2 милиона през 2001 г.

А това е пример за отговорно поведение. Явно не е нужно да си голяма корпорация, изплащаща социални репарации на обществото, за да направиш това:

Благотворителният фонд "Продъкт ред", създаден през януари 2006 г. от вокалиста на знаменитата ирландска група "U2" Боно, е събрал 50 000 000 долара.
Това съобщи днес британската радиотелевизионна корпорация Би Би Си, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Парите ще отидат за борба със СПИН-а, маларията и туберкулозата в Африка.
Във фонда на Боно се включиха световно известни компании като "Империята на Армани", "Моторола", Епъл", "Американ експрес".
Боно основа фонда заедно с Боби Шрайвър, ръководител на Фонда "ДЕЙТА", който също събира средства за борба със СПИН-а в Африка.
БТА



Не пропускай да споделиш мнението си !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.