Нова изложба на Динко Стоев


Мрачни настроения, понякога и те са ни нужни.


Самостоятелна изложба на Динко Стоев ще бъде открита на днес от 18 ч. в Национален изложбен център за съвременно изкуство "Шипка" 6, ет. 4.
Четиринадесет платна, предимно едроформатни, затвърждават впечатлението, че Динко Стоев е намерил своя нова съдържателна територия.
Търсенето на тази територия с директни активни послания бе заявено още в миналата изложба на художника през 2003 г. - пак на "Шипка" 6.
Чувствителното и болезнено преживяване на света, както и пластическите средства го определят най-общо към експресионизма като естетика и философия.
Позицията за разбиране на естетическото като разголено и безкомпромисно откровение за човека, за неговите страсти, болки и възторзи е още по-категорично заявена.
Естетическата норма се превръща в оценка за едно време и едно общество с объркана ценностна ориентация. В почти всички творби е използван конкретен сюжет, конкретен мотив и той бива изведен до условността и многопластовостта на чисто пластическото въздействие.
От баналността на конкретните случки, от ежедневието се извлича трайно обобщение и оценка за съвременната реалност. Например в "Новогодишен пейзаж" можем да разпознаем новогодишната елха между хотел "Шератон" и ЦУМ.
Силно е внушението за пустота и безнадеждност. В картината"Утро" е изобразено двойно легло, но има само една възглавница и една отметната завивка, другата половина е непокрита и се вижда голият матрак.
Картината "Парк" изобразява пространство, в което има съборени статуи. На преден план мощно се откроява тъмен силует на мъжка фигура в гръб. С необходимата доза недоизказаност художникът ни дава възможност да го възприемаме и като една от статуите, и като застинал на място човек.
Заявената артистична и човешка позиция прави изкуството на Динко Стоев активно и действено, и независимо дали ни харесва или не, не ни оставя равнодушни.
actualno.com



Не пропускай да споделиш мнението си !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.