Красиви инициативиНа 20 ноември 2007 г. ще се отпразнуват 18 години от подписването на Конвенцията за правата на детето на ООН.
По този повод УНИЦЕФ България и Асоциация "Родители" организират честването на тази знакова дата в нашата страна. Подходът, който УНИЦЕФ избра, е Рожденият ден на Конвенцията да бъде планиран и осъществен от самите деца, ставащи възрастни - от връстниците на Конвенцията.
Празникът на Конвенцията ще бъде възможност за изява на талантите на учениците в София. Събитието, подчинено на темата "Град-приятел на детето", съчетава едновременно няколко различни дейности, отворени към всички гости.
Пространството в зала "Фестивална" ще бъде организирано като град на младежите, в който те ще творят и измислят. Така например, декорите и инсталациите са подготвени от учениците от СХУ за приложни изкуства, ученици от Националното музикално училище ще импровизират със звук, салонът за красота ще бъде обслужаван от възпитаници на Професионална гимназия по фризьорство и козметика, а кафенето - от ученици от Софийската професионална гимназия по туризъм и мн. др.
Като част от подготовката на Празника се предвижда провеждането на кампания в софиийските училища "Писмо до себе си", в която учениците от 12 клас ще имат възможност да обмислят и напишат съвети към себе си като родители, от настоящата си позиция на деца. Тези писма ще бъдат събрани от УНИЦЕФ и изпратени обратно до авторите им десет години по-късно.
По този начин, честването ще бъде израз и продукт на ценностите, разбиранията, талантите и начина на живот на навършващите пълнолетие младежи. Празникът също така е повод за активна рефлексия върху връзката между поколенията, ситуация, в която 18-годишните ще могат да погледнат света на възрастния и на детето и да осъществят комуникация между тях.

Ден на усмивката се проведе в Търговище . Той е организиран от Ученическия парламент към Центъра за работа с деца.Младите раздаваха "усмихнати балони" на намръщени минувачи и подаряваха картички и "книжки на усмивката ". На големи постери минувачите писаха своите причини да се усмихнат. В "Книгата за щастливи мисли" всеки споделяше всичко позитивно, което пожелае.Лицата на най-слънчевите и дружелюбни хора ще бъдат запечатани на цветни фотографии. По-късно, в дните преди Коледа, снимките ще бъдат събрани в изложба "Усмивката на Търговище", както това стана миналата година. Изложбата ще бъде поставена в стъклените витрини пред І ОУ "Христо Ботев".

actualno.com
Не пропускай да споделиш мнението си !!!
За мен то е от особено значение.
Научи повече
тук.