Представиха "Google Image Swirl"

Точно преди три дни беше представено експерименталното приложение "Google Image Swirl". То ще позволи нов поглед към търсенето на изображения в мрежата. Водещата му идея е, че групира резултатите от всяко търсена на купчинки(гроздове) от сходни изображения.

Например при търсене на думата "Wine" се появяват 12 различни групи изображения на тема вино. След като веднъж изберете търсената от вас купчинка с предложения(аз избрах снимките с чаши за вино), можете да кликнете с ляв бутон на нея, за да стартирате "вихрушката". Резултатът ще изглежда горе-долу така:



Вляво виждате облачето с предложения от избрания куп, като те са групирани по източник, което е доста удобно. Освен това още преди да кликнете на харесано изображение, можете да видите какви са размерите му. Вдясно остава облак с останалите купчинки, ако все пак установите, че е добре да разгледате и други групи.

Приложението изглежда идейно и със сигурност ще го тествам следващите няколко седмици. Това, което на пръв поглед ми липсва, е възможността за разширено търсене по критерии(като лицензирани под CC изображения), което го има при "Google Images" и ми върши страхотна работа.